Magazin

Čestitke za Srpsku Novu godinu

Čestitke za Srpsku Novu godinu

Srpska nova godina, poznata i kao Julijanska nova godina, Pravoslavna nova godina, praznik je koji se slavi 14. januara, odnosno dočekuje se 13. januara. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

 

Na ovaj dan se proslavlja i obrezanje Isusa Hrista, kao i spomen na svetog Vasilija Velikog. U narodu se zove i mali Božić.

 

Srpska nova godina rado se slavi u balkanskim zemljama - Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske... Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji. Tradicija obeležavanja Julijanske nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).
 
 
Kaže se i da se u Srbiji počela proslavljati iz inata. Naime, iz 1923. godine iz Zagreba je poručeno da pravoslavna slavlja navodno štete privredi i trgovini. Čašu je prelio zahtev novokomponovanih srpskih bogataša, ratnih profitera, koji su tražili da se kalendar dodatno podesi da i Božić i Uskrs padaju uvek u dane vikenda, da ne bi imali gubitke zbog praznika. Taj pritisak je Srbe toliko iritirao da su starokalendarsku Novu godinu od 1923. počeli da praznuju kao opozicionu javno i prkosno, u restoranima i na ulicama, iako nije bila državni praznik, piše sajt Lepa i srećna.
 
 
U komunizmu je slavlje Srpske nove godine bilo zabranjeno. Postojala je striktna naredba da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata. Ipak Srbi su nastavili da slave, krišom i iz inata, rizikujući doček u pritvoru.
 
 
Ove proslave održale su se do danas, a neki gradovi prave i specijalne dočeke na otvorenom. Kafići, klubovi, kafane, restorani i hoteli takođe imaju ponude kada je doček Srpske nove godine u pitanju.
 
 
Ove godine, nažalost, nećemo moći da dočekamo Novu godinu u provodu, ali možemo sa svojim porodicama.
 
 
One koji su daleko možete da obradujete porukom. Evo nekih predloga sa sajta porukeicestitke.com!
 
 
Snage u srcu, u duši volje, molim se Gospodu da bude bolje, da narod srpski niko ne gazi, uvek da hodamo po pravoj stazi. Molim se za našu braću po veri, za dobre ljude, pa čak i zveri. Uzdam se uvek u veru slavnu i zato slavim Pravoslavnu. Srećna Srpska nova.
 
***
 
Dok čestitku šaljem ovu, PRAVOSLAVNU čekam novu, i krstim se sa tri prsta da nam bude vera čvrsta, i u ime pravoslavlja, srećna Srpska, puno zdravlja!
 
***
 
Ja sam Srbin, s tim se dičim jer na pretke svoje ličim, i godinu Srpsku slavim, tradiciju da nastavim. Ko je slavi ovog dana, Bog ga čuvo od dušmana, i svaku mu sreću dao i od zla ga sačuvao. Srećna Srpska nova.
 
***
 
Jedan starac meni reče, slavi sine ovo veče, a zbog sreće i zbog zdravlja i našega PRAVOSLAVLJA. Neka znade ko god nije da si SRBIN iz SRBIJE. Srećna Nova godina.
Oj narode Srpski slavni, narode moj pravoslavni, slavi danas nek se znade da za SRPSTVO ima nade. Nek se čuje pesma, graja nek nas vera večno spaja. Srećna vam Pravoslavna nova godina.
 
***
 
Ako si u srcu Srbin pravi, neka se večeras Srpska slavi, budi ponosan i gore glavu za krst časni i srpsku slavu. Srećna vam Srpska godina nova, neka vam bude kao iz snova.
 
***
 
Nova je godina vreme za slavlje, a je ti želim dobro zdravlje. Ostvari svaku svoju želju, život provedi u veselju a sve što ti srcu nemir stvara nek ti odnese godina stara. Srećna Srpska nova godina.
 
***
 
Što je bilo uvek biće, Srbin slavi i slaviće; običaji to su davni, a mi Srbi pravoslavni, tradiciju nastavimo i potomstvu ostavimo. Neka slavi ko god može, pomozi im Hriste Bože. Srećna Srpska nova.
 
Желимо вам срећну и благословену 2021. годину! 
 
A.K.
 
Foto: Wikipedia / BuhaM

Spremili smo za Vas: